Årets mest minnesvärda middag

15. september 2015 02:27

Ibland tar vi oss själva på alltför stort allvar. Vi matskribenter som går ut och analyserar varenda tugga vi tar på krogen. Jo, jag får väl tala för mig själv, men jag kan bara inte låta bli. Det är verkligen kul att samla på sig erfarenheter, minnen att lägga i smakbanken. Men det händer också att jag känner mig fånig där jag sitter som Andy Hayler i dokumentären Foodies, smakar på ett vin, dissekerar en havskräfta och funderar över hur jag känner och tycker. Kanske är det därför jag redan nu vill utse årets mest minnesvärda middag. Jag befinner mig i Marbella hos Dani Garcias Cocinacontradicion. Egentligen är jag i Marbella på Puento Romano för att spela tennis med några vänner, och jag har bokat middag för åtta av oss på stjärnkrogen. Vi är lite trötta efter resa, sol och ett par timmar på banan. Jag har dessutom hunnit klämma in en intervju med krögaren själv i lunchpausen. På det stora runda bordet i matsalen ligger en vit nystruken duk, och så snart vi anlänt är väskpallarna snabbt på plats. Vi väljer den stora avsmakningsmenyn med 19 rätter, tittar i vinlistan, delar på en flaska Ruinart Blanc de Blanc till aperitif och väntar på att showen ska sätta igång. Istället för den klassiska skrivna menyn tilldelas vi spelkort och en liten nyckel. Snart kommer rätterna in en efter en. Vi börjar med ”Just eat me gluttony” – en gyllene olivolja med kaviar och tryffel – går vidare till ”One bite muffin” – morot och rökt torsk – och Crochet med bläckfisk och Nitrotomaten, som blivit lite av hans signaturrätt. Extra kul är ”Inte nitrotomaten” som består av semi-kryddad tomat med krämig pil-pil. Alla rätter är en lek med ord, smaker och texturer.

Snart börjar vinpaketet göra sig påmint. Stämningen blir alltmer uppsluppen. Vi bjuds in till köket för några serveringar av Dani Garcia själv. Vi skrattar och tar selfies med kocken, sommelieren, varandra ... När sista rätten är uppäten ställs frågan om kaffe efter maten. Jag har förstått att kaffegodiset kommer i en låda, dekorerad av en gigantisk tekanna à la Alice i Underlandet. Detta vill jag självklart inte missa. Klockan är över midnatt när det är dags att gå tillbaka till hotellrummet. Middagen var alldeles underbar, som Askungen skulle säga, men det som gör detta till årets mest minnesvärda kväll är inte bara den kulinariska upplevelsen, utan sällskapet, den avslappnade stämningen och alla skratten. För det är väl precis så man önskar att alla middagar kunde vara! Mer om Dani Garcia kan du läsa på sid 48.

Förresten, vad hade vi då våra små nycklar till? Vi öppnar den lilla skattkistan framför oss, och där ligger en hög med … ah, jag kommer inte att avslöja det. Det får vara min och Dani Garcias hemlighet.

I det här numret fokuserar vi mycket på Spanien och Portugal. Förutom Dani får du också möta Albert Adria och Josep Roca. Tove Nilsson lagar underbara rätter på temat Det svarta Spanien och bjuder på godbitar som blodkorv, bläckfisk och bränd lök. Maria Canabal tar dig med på en pintxosrunda i San Sebastian, och vår dryckesredaktör Anders Melldén guidar oss till Portugal för att träffa spännande vinmakare och korkproducenter.

I Stockholm har Mikael Einarsson och Daniel Crespi givit charken huvudrollen i och med öppningen av Omakase Köttslöjd, där alla rätter innehåller någon form av det torkade, saltade och hängda köttet. Luqaz Ottosson inspirerar alla som har eller funderar på att skaffa vedugn med riktigt goda rätter lagade med öppen eld. Dessutom kan vi följa med Lars Collin och danske krögaren Paul Cunningham och fiska ostron.

Må gott så ses vi i köket!

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök