Rått är gott!

17. februari 2011 04:21

Du minns säkert också första gången du åt sushi. En rå skiva fisk på en liten riskudde och med stark wasabi och parfymerad ingefära.

Många år senare känns det märkligt att tanken på att äta sushi kunde kännas så annorlunda – egentligen är ju vår inlagda sill inte alls så långt därifrån.

Faktiskt påminner grundtonerna i det japanska och skandinaviska köket ganska mycket om varandra, så vägen till skandinavernas hjärta var egentligen inte alls så lång. Kanske var det framför allt det ceremoniella runt sushin som skrämde: att lyckas med pinnarna, i vilken ordning man skulle äta och hur fisken skulle doppas. Det pinsamma i att råka tappa en bit i sojaskålen eller, gud bevars, missta wasabin för guacamole. På sidan 53 hamnar vi bakom skärbrädan på Råkultur, en av Sveriges mest intressanta sushirestauranger, och Martina Haag ställer alla sushifrågor som vi själva aldrig vågat ställa.

Allt gott kommer från Japan, säger min dotter. För hennes favorit-rätt är just sushi. Nu menar hon i och för sig inte bara mat utan också Manga, Nintendo Ds och Wii. Och visst är Japan fascinerande, både utanför och vid matbordet. Temat i detta nummer är just den rika matkultur som vi hittar i Asien, med särskild tonvikt på det japanska.

Nudlar i olika former är en personlig favorit från det asiatiska köket. På senare tid har flera nya nudelrestauranger öppnat i Stockholm, som Wagamama, Zence och nudelbaren på Östasiatiska museet. Bland dem som förtjänar ett omnämnande för lång och trogen tjänst finns till exempel Ramen ki-mama.

Men man behöver inte gå på restaurang för att äta bra nudlar. I det här numret av Gourmet har Elisabeth Johansson skapat en rad härliga nudelrätter som passar perfekt i februarikylan.

En som inte är frusen just nu är vår Creative Director, Henrik Francke, som är på resa i Australien och Nya Zeeland. Via mejl låter han hälsa att Sydney bjuder på fantastiska matupplevelser, och då särskilt från det asiatiska köket.

Vi har i detta nummer också gjort en stor knivguide där Sveriges kockelit delar med sig av sina bästa tips, och dessutom tittar vi in hos Tina Nordström, som den här gången har valt kryddor som tema.

Må gott så ses vi i köket!

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök