Att äta är något av det mest basala i livet

6. mars 2012 20:46

För många en självklarhet, och just det självklara är spännande att reflektera över. Någon som gör det är matforskaren Richard Tellström. Såg honom på ett seminarium på Årets kock och hörde honom sätta pricken över det där i:et många gånger. Något som fastnade hos mig var hans fundering över vårt förhållande till middagsbordet: ”Är det en plats för umgänge och trevligheter eller en plats för gräl?”

Två dagar senare satt hela familjen i köket för att äta fredagsmiddag. Vi hade lyxat till det lite med ostron till förrätt och flankstek till huvudrätt. Min nioåring ville berätta en historia och åt nästan ingenting, vilket är rätt ovanligt, då hon älskar det mesta som sätts fram på bordet. Först tänkte jag be henne att inte prata så mycket och börja äta. Sedan tänkte jag på Richard Tellströms kloka ord och insåg: Nä, vi har det så himla bra. Här sitter vi och äter middag tillsammans. Jag ska inte tjata, inte försöka passa någon tv-tid, utan bara sitta här och njuta.

Kom också att tänka på hur många gånger som jag har suttit vid matbordet och hela måltiden mest har handlat om diskussioner med barnen om att de petar i maten, vem som inte äter vad och vem som ska äta upp. För att inte tala om hur många människor som jag har träffat som skulle kunna skriva en meterlång lista över saker som de inte tycker om eller inte äter av princip. Förr kunde jag reta upp mig på dem, nu önskar jag dem i stället fler positiva matupplevelser.

Som tur är förändras både smak och förhållandet till mat med åren. Har bestämt mig för att ta upp jobbiga beslut som ska fattas, läxläsning med barnen och gnat på maken när vi inte äter. Jag kommer nog inte att lyckas helt och hållet, men precis som att jag vill att barnen alltid ska smaka på nya saker kan även jag jobba på mina nya målsättningar vid köksbordet. Det finns alldeles för många människor som förknippar måltiden med bråk och kanske till och med tvång. Det är dags att visa dem en annan sida – att mat kan vara något av det absolut bästa som finns i livet.

För att göra dig lite extra sugen på att hitta nya rätter till matbordet har vi laddat det här numret med reportage som får det att vattnas i munnen. Temat är USA och först ut är Tove Nilsson, som inspireras av New Orleans. Här finner vi råvaror som räkor, kräftor, glaskrabba – och bönor förstås. Det är mustigt, spännande och färgrikt. Kocken och konditorn Elisabeth Johansson tar oss med till kakornas underbara värld, medan vår vinexpert Mikael Söderström hittar Zinfandelhöjdarna i Kalifornien och matskribent Emily Thelin guidar bland de skönaste krogarna i San Francisco. Dessutom har vi besökt restaurang Familjen i Göteborg, och Tina Nordström fixar finfina fonder.

Må gott så ses vi i köket!

Tove Oskarsson Henckel
Chefredaktör

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök