BÄSTA BIOMATEN!

9. november 2011 22:50

Minnet ger mig än i dag en härlig känsla i magen, det börjar vattnas i munnen och jag vill bara ställa mig vid spisen och laga Spaghetti Frutti di Mare. Jag pratar om Det stora blå, filmen från slutet av 80-talet som handlar om den amerikanska tjejen som blir kär i den franske fridykaren. Vackra bilder från Italien möter en, och här finns också Enzo, en bullrig italienare spelad av Jean Reno. I en scen lagas det mat hemma hos Enzos stora släkt, spagettin slevas upp på stora fat och det äts med god aptit. Jag kan fortfarande se scenen framför mig och blir lika hungrig nu som då. Efter filmen gick jag direkt till affären och handlade spagetti. Det stora blå rörde mitt mathjärta – precis som en annan fantastisk film – Last Holiday. Här befinner vi oss på en helt annan plats, nämligen St Moritz i Schweiz. Det är Georgia, spelad av Queen Latifah, som har rest hit av en enda anledning. För att få träffa den fantastiske Chef Didier, spelad av en annan underbar skådis, nämligen Gérard Depardieu. Georgia är olyckligt kär och har dessutom blivit feldiagnostiserad av företagsläkaren. Hon tror att hon ska dö och har därför tagit ut hela sitt sparkapital och åkt till Hotel Pupp, bara för att få äta Didiers mat. Bredvid henne i matsalen sitter ett bortskämt rikt sällskap och beställer, men med förbehåll som helst utan sås och andra feta ingredienser. Georgia bestämmer sig däremot för att ta hela menyn, alla rätterna precis som de är. ”Hur många har beställt det här. Dem måste jag få träffa”, utbrister Didier i köket. Svaret blir ”One, sir”.

Den här filmen handlar om att våga njuta av livet. Jag har sett Last Holiday om och om igen, för mig är det världens bästa film, och förutom att den ger mig energi får den mig att vilja gå till första, närmsta riktigt bra restaurang.

Något som blivit allt populärare, och som jag själv är en del av och tycker är riktigt kul, är alla matuppdateringar på Facebook. Här har vi en annan källa till att jag ständigt vill äta. Jag får dagligen uppleva mat – allt från den egenodlade jättegurkan till rått kohjärta på restaurang Fäviken. Och jag fullkomligt älskar det! Något som jag själv har skrivit om på FB är planksteken på Villa Godthem. Vi har besökt den stora villan på Djurgården och träffat Danyel och Melker, Sveriges hetaste krögarduo. På en pressvisning häromdagen sa Melker: ”Det känns som om vi öppnar nytt nästan varje vecka.” Ja, så känner vi också, och vi tycker att de gör det bra. Spana in recepten på s 29.

Temat för det här numret är Spanien, och våra duktiga matkreatörer Elisabeth Johansson och Tove Nilsson inspirerar med fantastiska rätter från Medelhavet. Vi har också varit hos My Johansson på Restaurang Akvarell i Halmstad, Tina gör spätzle-special och så har vi tagit tempen på det moderna vinlandet Spanien.

Må gott så ses vi i köket!

Tove Oskarsson Henckel

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök