Bättre lycka nästa gång?

30. augusti 2012 20:54

Kvällen är ljummen. Vi sitter ute, myggljuset är framme, maten bortplockad och vinet börjar ta slut. Alla är på gott humör. Klockan börjar närma sig midnatt när jag plötsligt kommer på att jag ska baka croissanter. Nej, det är inte ett infall. Allt är inhandlat, receptet framtaget, det är bara det att när vi sitter där i goda vänners lag går tiden väldigt fort. Nåja, jag rusar in, tar fram alla ingredienser och sätter degen på jäsning i kylskåpet. Dagen efter kliver jag upp vid 9-tiden för att fortsätta baka. Har bestämt mig för att göra alla ärenden mellan kavlingar, treslag, fyrslag och kylskåpsvila. Jag handlar, spelar tennis, badar … Det är ju trots allt semester. När det är dags att ställa in croissanterna i ugnen inser jag att jag har missat några saker, som att pensla med ägg två gånger och att jag inte riktigt kavlat ordentligt. Croissanterna blev goda men långt ifrån som jag vill ha dem. Jag är besviken. Några dagar senare gör jag ett nytt försök. Den här gången känns degen perfekt, och ändå lyckas jag inte få höjd på dem i ugnen. Jag är besviken – igen. Dessutom är magen fylld av smör, mjöl och socker i flera dagar. Det är faktiskt första gången på länge som jag har misslyckats så fatalt I köket. Jag minns min premiärbea. Den blev riktigt bra redan vid första försöket … långt ifrån perfekt men helt OK. Precis som mina pocherade ägg.

Att misslyckas är en del av livet, inte bara i köket, och jag är heller inte rädd för det. För det händer hela tiden; som den där kompisen som svek eller kärleken som tog slut eller tävlingen som jag förlorade. Det är ingen idé att försöka släta över efteråt med fina ord. Mitt humör dippar och jag ältar. Precis som jag gör just nu över mina croissanter. Samtidigt som jag hatar det får jag också en kick av styrka efteråt. Jag ger inte upp i första taget. Jag kommer att fortsätta baka tills jag kan göra de där perfekta croissanterna. Min kära redaktion har ingen aning om allt fikabröd som jag kommer att ha med mig till jobbet den närmaste tiden. Även den bäste kan ha missflyt, och ofta måste det hända fler gånger innan man hittar den där lyckan. För tro mig eller ej, det kommer alltid, och det är en helt magisk känsla. När vi ändå håller på kan jag berätta att mitt sommarprojekt, Le Fraisier blev en riktigt hit. Min absoluta favorit är annars prinsesstårtan, den självklara tårtan på födelsedagen. På s 62 visar Mia Öhrn hur du gör den steg för steg.

Hösten är högsäsong för många av Sveriges bästa råvaror, och det har vi förstås tagit vara på. Tove Nilsson har skapat underbara desserter på godbitar som äpple och päron. Nils Norén är svensk kock men bor sedan lång tid i New York. Han inspirerar med spännande rätter där konservering är ett genomgående tema. Jens Linder har tagit sig an den omtyckta frukten avokado, och vi besöker Tom Sjöstedt, som bjuder på en härlig söndag med frukost, lunch och middag.

Må gott så ses vi i köket!

Tove

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök