Dansbandstjut och kärva toner

4. juli 2012 22:34

Det kom en flaska rödvin till redaktionen. Dansbandet Lasse Stefanz har satt sitt namn på ett vin från Italien. Jag hann bara se den något töntiga etiketten så började mina motvallskärringhorn att växa ut.

Vadå, bara för att etiketten ser fånig ut och bara för att dansbandsmusik kan anses lite bonnig behöver inte vinet vara dåligt. Jag bestämde helt sonika att vinet skulle blindtestas av några vinrecensenter som skulle komma på besök. Dessutom kallades flera oberoende personer in i åldern 20–61 år. Vad vi tyckte om vinet kan du läsa på sidan 12.

Själv måste jag säga att det var en besvikelse. Jag ville verkligen överbevisa mig själv och andra att man inte ska ha förutfattade meningar men misslyckades totalt. Snälla Lasse Stefanz, ni kunde väl ha sett till att göra ett riktigt bra vin – för min skull.

Nå, hur vill man att Lasse Stefanz ska smaka? Som musiken, förstås. I Italien, ett av världens främsta vinländer, finns fantastiska druvor och vinmakare. Det borde inte vara så svårt att få fram ett vin med sköna toner, som får en att nynna och som smakar smaskens till den grillade biffen.

När vi ändå pratar kändisviner har ju även Kent nyligen kommit ut med ett. För att lätta mitt samvete över att ha dissat Lasse Stefanz bestämde jag mig för att testa Kent I Edizione. Här har vi ett band som är motsatsen till dansband, som är coolare än coolast. Hur förväntar jag mig att Kents vin ska smaka? Jo, här vill jag definitivt känna lite sträva tanniner. Ett finstämt vin, som ger lite motstånd och inte är för lättdrucket.

Japp, här fick jag några fler rätt med de sträva tanninerna och den finstämda känslan. Blandningen av sangiovese, merlot och cabernet sauvignon är trevlig. Vinet är ungt och fruktigt. Det har inte allt man kan önska, men med tanke på att det här är Kents första trevande försök måste jag säga helt okej.

I mode- och inredningsvärlden har fenomenet med kändisar som sätter sitt namn på olika produkter funnits länge. Pernilla Wahlgren har designat smycken och Charlotte Perelli kom nyligen ut med en parfym, Mikael Rickfors skapar kläder, Madonna har samarbetat med H&M och Jennifer Lopez är ansiktet utåt för sitt eget kläd- och parfymmärke.

Vinet är kändisarnas nya kläder. Jag tycker att det är superkul, ge vinvärlden lite mer rock'n roll, men gör det på riktigt – på allvar.

Sommaren är äntligen här, och det firar vi förstås med ett riktigt härligt Sverigenummer. Vi guidar dig till guldkorn bland landets skönaste sommarställen – restauranger, caféer och gårdsbutiker. Vi ger dig spännande glassrecept, med garanterat nya smaker, Tina Nordström tar dig till Spanien och kocken Paul Svensson bjuder på en underbar söndag vid grillen.

Må gott och ha en underbar sommar!

Tove Oskarsson Henckel
Chefredaktör

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök