EN HYLLNING TILL KOCKEN!

3. december 2011 00:24

Äh, ni fuskar ju! Reaktionen kommer från en av mina journalistkollegor. Han jobbar inte med mat utan med politik. Känner mig väldigt förlägen och förundrad. Han fortsätter: ”Nä, ni färgar och fixar för att få fina bilder på maten, men det går ju inte att äta.” Där och då bjöd jag in honom att besöka en av våra matfotograferingar. Och jag kan lova att han blir förvånad. Det enda han möjligen kommer att se är att man ibland lägger på lite extra olja för att få glans på köttet, då det snabbt blir matt och tappar färg efter stekning.

Jag har varit med på väldigt många plåtningar. När jag skriver det här sitter jag vid matbordet i ett hem i Göteborg. Wolfgang Kleinschmidt fotograferar i köket och jag försöker att göra två saker samtidigt. Reportaget ska gå i tidningen under vinjetten Min söndag. Kockens familj har just ätit lite brunch och snart kommer gästerna till middagen. Det doftar gudomligt av grillat revbenspjäll! Sedan kommer efterrätten, den förbereddes i går och när jag ser den hamnar jag i sockerfall och bara måste äta en bit. Gott! Fusk, nej verkligen inte!

För några dagar besökte jag en liten studio på Söder. Där huserade matkreatören Tove Nilsson och fotograf Charlie Drevstam. Oset låg som en dimma och vi var tvungna att ställa upp dörren för att få in frisk luft. Och jag kan garantera, maten smakade underbart!

Jag älskar att vara med på de här plåtningarna, men att komma dit kräver alltid lite extra energi. Ofta sitter jag på jobbet och tycker att jag har massor av viktiga saker att göra. Klockan tickar. Det är precis som att gå och träna, jobbigt att komma dit men efteråt är det så skönt. Efter en matfotografering sprider sig alltid ett leende på mina läppar. Det beror på flera olika saker. Jag ser all den energi och glädje som finns i varje maträtt. Hur kockar engagerar sig och brinner för sitt yrke. Hur varje rätt är ett hantverk som växer fram med hjälp av alla sinnen.

Jag vill hylla alla Gourmets fantastiska kockar, och lite extra de som är medverkar i det här numret. En som alltid hittar det där lilla extra är Elisabeth Johansson. Den här gången handlar det om choklad. Reportaget föregicks av en resa till Equador, som hon gjorde med fotograf Susanna Blåvarg. De besökte odlingar, chokladbutiker och fick lyssna på en och annan rövarhistora. Equador var ett riktigt äventyr och det var där recepten växte fram.

En stjärnkock som återkommer lite då och då i tidningen är Marcus Samuelsson. Han tillhör kockeliten i USA och har lagat mat till bland annat Barack Obama. Marcus är en kreatör på många plan vad gäller bland annat både porslin och tavlor. Han är även otroligt duktig entreprenör och på s xx hjälper han Nina Persson och maken Nathan att skapa en skön middag.

Tillbaka i Sverige brinner Carina Brydling, för den ekologiska maten. Vi har Lotta Lundgren, vår krönikör som också har komponerat mat till julbordet, Tina Nordström, som återkommande tolkar rätter och råvaror på ett alldeles eget sätt och Mia Öhrn, som lär oss skapa underbart goda bakverk i Gourmetskolan. Dessutom har vi besökt Per Bengtsson och hans team på PM & Vänner i Växjö, en föregångare på många sätt, samt Mikael Einarsson, ny kökschef på Djuret, som tagit sig an temat gris. Här har vi en person som ett tag funderade på att bli ekonom men som hittade rätt i kockyrket. Numera ligger utmaningen i nose to tail-maten och han gör det riktigt bra.

Njut och inspireras av dessa fantastiska människor.
Jag önskar dig en god jul och ett gott nytt år!

Tove Oskarsson Henckel

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök