En coach för helgen

3. december 2010 00:47

I december skulle vi alla behöver en julcoach – någon som påminner oss om att december faktiskt är mer än slask, stress och trängsel. Att inte låta julhetsen färga av sig på de smaker och kryddor som hör till december. När du doftar på glöggen på den första julfikan – mota bort tankarna på vilka presenter måste köpas och hitta i stället nyanserna av kryddnejlika, kardemumma, sö  ta russin och aromatisk pommerans. Låt inte smaken av pepparkakan påminna om stökiga kusiner på julafton, utan fokusera på de oblyga tonerna av sockrig karamell och ingefära.

Nyårsafton bjuder av tradition på lyx och skumpa, och ska vi ge ett enda råd så blir det att inleda kvällen med den fina champagnen och avsluta den med fulbubblet. Att spara den fina till det tolvslaget blir bara till pärlor åt svinen, som dessutom vid det här laget är frusna och dästa.

Under helgerna finns tid för mat och fest, och vi har gjort vårt bästa för att inspirera er till givande stunder i köket. Från och med det här nummret får Gourmet en hel del nya inslag – vi vill göra en tidning för dig som är nyfiken, som älskar mat och brinner för matlagning. För dig som trivs bäst i köket helt enkelt.

När du står och rör i en kastrull vid spisen ägnar du dig faktiskt åt något väldigt sofistikerat. Du förvandlar med hjälp av ”elden” en råvara till något helt annat. Just detta brukar sägas vara den mänskliga civilisationens startpunkt. Hur vi skaffar mat, väljer vad vi äter och hur vi umgås under måltiden definerar oss som människor. 

Att laga mat behöver inte vara ett nödvändigt ont – det kan också vara en stimulerande hobby. Med Gourmet vill vi göra vårt bästa för att du ska våga prova nya saker och uppmuntra till skapande i ditt eget kök. Och skulle såsen bränna vid så kan du trösta dig med att du faktiskt anstränger dig för att bevara den mänskliga civilisationen.

Med start i detta nummer visar Tina Nordström en helt ny sida av sig själv i artikelserien Tina tolkar. I den får hon experimentera och vara mer personlig i sin matlagning. I den första delen ger hon sig på surkålen. 

På sidan 75 kan du se vad som hände när vi parade ihop stjärnkocken Henrik Norström från Lux och författaren Martina Haag. Och på sidan 142 möter du vår nya krönikör Lotta Lundgren. Självklart hittar du också en Gourmetskolan, där vi fortsätter vår matnyttiga serie om bröd. 

Vi bjuder på en sprakande nyårsmeny med ostron och några nyklassiska recept till julbordet. Vi tar temperaturen på Malmös krogliv och gör hembesök hos krögaren KC Wallberg, som bjuder på en rustik söndagmiddag.  

Följ på en spännande resa in i 2011, vi ses i köket!

Hälsningar Redaktionen


I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök