Euforiska smaker

2. oktober 2012 21:50

 

”Du måste laga mat med kärlek, passion och lägga ner tid på att hitta bra råvaror. Det är då det blir riktigt bra”. Orden låter självklara och skulle kunna komma från vilken engagerad kock som helst. Men det gör de inte. Jag sitter i framsätet på en bil, som åker på snirkliga vägar genom Toscanas landskap. Vid ratten bredvid mig har jag tennistränaren Fabio Mizzon. Han har tillhört Italiens tenniselit, men bor nu i Sverige och är tillsammans med goda vännen Cesare De Faveri Tron ciceron på den tennisresa jag anmält mig till. Programmet är All inclusive samt två vinprovningar. En resa precis i min smak eftersom den innehåller tre av mina största intressen: Vin, mat och tennis. Det jag trodde skulle bli en weekendresa med fokus på tennis visade sig utvecklas till något helt annat. Vi började redan på morgonen, fortsatte mellan träningspassen och slutade inte förrän långt in på kvällen. Jag pratar om samtalen kring mat och goda viner. Fabio berättade om sitt knep för att laga en perfekt Pasta Carbonara, hur en riktigt god balsamvinäger ska smaka och om hur han varit med och skördat och trampat druvor. Det visade sig sedan att Cesare har funderat på att bli kock, är sommelier och gör sin egen olivolja – en olja som han dagen efter tog med i en liten flaska och lät mig smaka på. Den var fantastiskt god; len, harmonisk och milt skönt gräsig. Han gör 270 liter per år, som används enbart för husbehov. Kvällsutflykterna ledde till den ena överraskningen efter den andra i gastronomins tecken.

Gourmets redaktionschef Pia Bendel pratar alltid om sina resor till de olika distrikten i Italien. Hon återvänder dit så snart hon kan och jag förstår varför. Mina tre dagar i Toscana var snabbt till ända och kvällen innan avresa packade jag försiktigt ner de inköpta olivoljorna tillsammans med tennisracket. Flera av mina träningsvänner var överlyckliga över att jag hade riktigt stor väska med mig. De hade nämligen i ren eufori köpt alldeles för mycket av allt det goda. Snabbt hamnade ytterligare sex kilo mat och dryck i min resväska. Och jag hjälpte dem så gärna. När jag skriver det här sitter jag på planet hem. Det var länge sedan jag kände en så stor längtan efter att återvända till en plats. Jag tänker på Fabios ord när vi njuter Pappa al Pomodore. ” Det är smaken av sol du känner”.

En annan person som älskar det italienska köket är Peter Nordin. kock och krögare på restaurang Prinsen och Zink i Stockholm. Vi hälsade på hos hans senaste restaurang, Il Tempo. Där lagar han italienskt på sitt eget vis. I det här numret får du massor av recept inspirerade av just Italien. Förutom Nordins hittar du matkreatören Tove Nilssons underbara rätter, och vi reser till Sardinien där journalisten Peter Loewe tar med oss till sin favorit – ristorante Gallura. Från Italien går vi vidare till franska smaker och restaurang Le Bistrot de Wasahof, som bjuder på mustiga musselrecept. I New York dukar kocken Elisabeth Johansson upp en picknick utöver det vanliga, och Tina Nordström låter oss tjuvkika i sin kommande kokbok. Här serveras två av mina absoluta älsklingsrätter, äggöra och marängtårta – var och en för sig, förstås.

Må gott så ses vi i köket!

Tove Oskarsson Henckel

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök