Fransk romans!

12. maj 2015 07:37

Är du sugen på att möta försommaren i Paris? Ja, vem är egentligen inte det. Själv bestämde jag mig för att åka till Frankrikes huvudstad med målet att romantiskt flanera mellan Louvren och Champs-Elysées, hejdlöst fika på Ladurée och Pierre Hermé och nyfiket äta på Michelinkrogar och bistroer. Allt på bara ett par dygn. Att jag över huvud taget bestämde mig för denna något spontana resa var ett mejl från en vän som löd ungefär så här: ”Hej, jag fyller år och är på väg till Paris. Jag och min man har bokat bord på några restauranger. Det vore kul om du hängde på.” Självklart, svarade jag. En vecka senare satt jag på första morgonplanet till Paris – och hade några underbara dygn. Jag hann dessutom med allt jag ville göra under de här 48 timmarna. Här är en liten sammanfattning i siffror:

5 rue Cambon – det var adressen på det lite slitna men prisvärda hotellet jag bodde på. Perfekt läge vid Place de la Concorde.
3 besök gjorde jag på Ladurée, som låg runt hörnan. Ett besök innebar te och Ispahan-bakelse med hallon och litchi. I övrigt var det inköp av macarons och rosenbakelse.
2 gånger gick jag till Pierre Hermé, som låg mitt över gatan. Även här var målet macarons samt inköp av chokladpresenter att ta med hem.
30 euro. Så mycket kostade lunchen på Septime. Förrätt, varmrätt och dessert. Fräscha, fina och rena smaker. Härligt avslappnad atmosfär och trevlig personal. Septime blev snabbt en ny favorit i staden.
3 stjärnor har L’Astrance. Mina höga förväntningar infriades inte riktigt. Servicen var under all kritik och rätterna kändes ojämna. Vissa var förstås himmelska vad gäller smak, textur och tillagning.
6 rätter åt jag under min ensamlunch på Saturne. Menyn såg så tilltalande ut att jag var tvungen att ta den stora varianten. Godast och mest överraskande var bläckfisken, i form av tagliatelle, som serverades med en sås av bläckfiskbläck och fänkål.
3 serveringar på David Toutain får mig ännu i dag att sucka av lycka: ostron med kiwi och koriander, ägg med majsskum, majsbröd och karamell samt citronpajen med mejramglass.

Livet som turist i Paris är bekymmerslöst. Det är enkelt att låtsas att man befinner sig i en filmsekvens i Sofia Coppolas Marie Antoinette. Nåja, den rosa drömmen tog slut och snart satt jag på ett plan hem till Svedala igen. Nu är det vår här också, och jag njuter av allt som hemstaden har att erbjuda. En liten avstickare till Nice och Menton blev det trots allt i påsk. Mer om mina upplevelser på vackra Mirazur kan du läsa på s 75. Numret du håller i handen fokuserar på Frankrike, och därför hittar du också underbara recept av Tove Nilsson. Vi reser till Provence med Johanna Engvall för att lära oss mer om raw food och hänger med Konditorlandslaget i Lyon. Dessutom funderar journalisten Jenny Damberg på varför det av vissa anses fult att frossa i mat och dryck.

Må gott så ses vi i köket.

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök