Grisfot och pasta

11. mars 2011 06:29Vi sitter på nya Maialino på Lexington Avenue i New York. Jag och creative Henrik Francke. Det är strax lunchtid och ännu ganska lugnt i lokalen. Blickarna flackar suktande över menyn. Fettuccine à la Carbonara, Malfatti al Maialino, Spaghetti alle Vongole, Polenta, Pesce Spada … Att välja rätt känns svårt, allt låter ju så otroligt gott. Henrik är en matnörd av det värre slaget. Därför är hans val enkelt, han vet vad han vill ha, nämligen friterad spädgrisfot. Jag känner mig mer förvirrad. Som pastaälskare måste jag bara testa Carbonaran med argumentet: Kan man göra en riktigt god Carbonara kan man göra allt. Det kan kännas som en enkel rätt, men jag har aldrig lyckats hitta den perfekta.

Maten kommer in, Henrik skär en tunn skiva av sin Zampa di Maialino, och jag kan se hur han njuter.– ”Ah, perfekt”, säger han med ett leende. Jag smakar försiktigt på min Carbonara. Underbart al dente och med väl avvägda smaker. Perfekt, nej, njutbart, definitivt! Vi kommer till efterrätten, och först då lyfter vi blicken från maten och ser oss omkring. Vi inser att restaurangen är fullsatt. Grannarna bredvid sitter med exakt likadan mat som vi – den ena äter grisfot och den andre Carbonara.

Vi lämnar restaurangen, och jag inser att min jakt på den perfekta Carbonaran kommer att fortsätta, dock inte på den här resan … Vi beger oss i stället ut i New Yorks vimmel för att insupa härligt kylig vinterluft. Vår matresa går vidare, och efter några fullspäckade dagar är vi tillbaka i Sverige. Och trots att vi båda ofta har olika smak vad gäller mat har vi samma favoritställe i New York – Momofuku Ssäm Bar. Det från utsidan oansenliga stället i hörnan av första avenyn och 10:e gatan. En underbar och informell restaurang med spännande rätter som ofta tar avstamp i det asiatiska köket, men där smakerna samsas i oväntade kombinationer. Ett måste, anser vi, om man är i New York.

I vår stora New York-guide på sid 60 får du fler tips på vilka restauranger som ger dig de där oförglömliga matupplevelserna. I det här numret har vi ägnat USA extra många sidor. Att fånga alla smaker som landet erbjuder i ett nummer är omöjligt – så vi har satsat lite extra på rätter med den underbara tex-mexkänslan, bakverken och östkustens skaldjur. Dessutom har vi hälsat på hemma i Harlem hos en av USA:s absolut hetaste kockar, svenske Marcus Samuelsson. Just nu inspireras Marcus mycket av den amerikanska södern och dess rustika kök.

En annan som lagar rustikt, men från den svenska södern, är Tina Nordström. Missa inte hennes äventyr i fiskfärsens fantastiska värld!

Vi ses I köket!

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök