KOMBINERA MERA

13. september 2011 03:31

Redaktionen sitter runt bordet och suckar. Man skulle kunna tro att det handlar om leda, men så är inte fallet. Vi har ätit så gott att vi nästan spricker, alla har tagit förrätt, varmrätt och till och med unnat oss en efterrätt. Varför är det så svårt att äta lagom? Sedan jag började på Gourmet för ett år sedan har jag gått upp tre kilo. Visst älskar jag mat, men att skriva om och läsa om mat varje dag gör mig ständigt hungrig. Dessutom befinner jag mig i en miljö där nyfikenheten på mat och dryck ständigt väcks av spännande recept lagade av fantastiska kockar. När vi frågade författaren och jägaren Jan Guillou vad han har för last svarade han: Att äta för mycket! 

Jag måste bara le, för det är ett underbart sätt att beskriva matglädje!

Det fanns en tid i mitt liv när en promenad till mataffären och Systembolaget var väldigt enkelt. När jag inte funderade särskilt mycket på vad jag skulle äta och ännu mindre på vad man skulle dricka till. Vitt vin till fisk och rött vin till kött. På den här tiden bodde jag i Göteborg, och när jag och mina vänner skulle lyxa till det lite gick vi på Gyllene Prag, åt panerad ost med tjeckiskt öl till, eller kanske till Sjömagasinet för en räkmacka och husets vita. 

Idag är livet inte lika enkelt – på gott och ont. Det har förstås med ålder, ekonomi och framför allt med utbudet att göra – att upptäcka nya sätt att kombinera mat och dryck på är otroligt spännande. Det finns en enorm uppsjö av spännande viner, öl, alkoholfritt och cider. Egentligen finns det inga rätt eller fel, men det finns smakkombinationer som blir bättre än andra, så är det bara. Det är som att påta i trädgården. Att våga testa olika saker och att våga misslyckas. Och med erfarenheten kommer glädjen i att hitta rätt, att vissa växter inte passar tillsammans eller i min jordmån. 

I det här numret vill vi frossa i underbara ostar och har därför låtit vår duktiga matkreatör Elisabeth Johansson fundera lite extra på spännande kombinationer för ost och vin. Vi har också bett vår dryckesexpert Mikael Söderström att ge tips på några av Alpländernas specialiteter på området. Vi spanar också in underbara rätter med tyska förtecken och reser till matlandet Schweiz.

Även om hösten är på ingång håller vi kvar i sommarens sista värmande strålar. Grillen står kvar i trädgården, och när Pontus Frithiof bjuder på en härlig matsöndag är det runt grillen han samlar sina vänner. Han är visserligen en erfaren kock, men den här dagen var det premiär för hans bläckfiskringar. Du får räkna med att några kanske trillar genom gallret, så ta det försiktigt – för de är riktigt goda.

Vi ses i köket!

Tove Oskarsson Henckel

 

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök