Kanon och kalkon på krogen

6. juli 2011 05:00

Han tittar på mig som om jag vore dum:

– Jag är inte din servitör så jag har ingen aning om när maten kommer, säger mannen bakom bardisken. Jag tittar förbryllat på honom när han sedan fortsätter:

 – Förresten ser du väl att vi har fullt, då tar det längre tid att få maten. Under några sekunder står mina tankar helt stilla, sedan börjar min hjärna att snurra. Vet inte om jag ska bli arg eller be om ursäkt. Egentligen är jag mest chockad över att bartendern är så oförskämd. Till slut tar min stubin slut och jag säger:

– Vi har väntat i nästan en timme, barnen är hungriga och ska snart gå och lägga sig ... Och visst får man ställa en fråga här!

När jag berättar detta för mina vänner som bor intill restaurangen är de inte förvånade. De delger mig en liknande historia om samma restaurang, och vi båda kommer överens om att aldrig gå dit igen.

Annat var det när jag för ett par år sedan besökte restaurangen på Fjäderholmarna i Stockholm. Vi åkte runt med båten ett tag och letade efter någonstans att äta innan vi stannade till vid bryggan intill krogen. Vid det här laget var vi alla så hungriga att vi hade blivit på dåligt humör.

Servitören kom fram med menyn, vi tittade och funderade. Obeslutsamma som vi var ville någon ha det ena, någon det andra och min lilla sjuåring önskade två rätter.
– Ja, om du vill kan vi göra en liten extra förrätt, säger servitören med ett leende.

De små orden fick hela sällskapet att brista ut i ett stort leende. Sedan gick kvällen som på räls, och snart hade alla gäster åkt hem utom vi. Till efterrätt bjöds barnen på lite glass, och vi ville aldrig gå därifrån. Servitören berättade vad han skulle göra på sin kommande semesterresa, och vi gav mängder med dricks. Det hela slutade med att vi fick en trevlig kväll som vi fortfarande pratar om.

I sommar hoppas jag få några nya spännande upplevelser, även om jag tror att ovanstående är svåra att slå. Sommaren är den perfekta tiden att gå på krogen, och jag är en ganska flitig gäst, särskilt under semestern. Det är ju så roligt att komma ut, titta på folk och samtidigt njuta av god mat. Förra året tog vi E6:an längs västkusten. När vi passerade Slöinge tittade jag in hos en bloggare, som skulle starta ett bageri i närheten. Ivrigt längtande efter nybakat bröd svängde jag in på Ågatan men insåg att baket inte riktigt kommit igång. Jag fick däremot se grunderna till den stenugn som skulle göras klar under hösten. Nu är det full fart i bakstugan, och du kan läsa om Sara Wennerströms historia på sidan 51.

I det här numret har vi gjort en stor Sverigeguide med nedslag i Skåne, Halland, Jämtland och på Gotland. Dessutom får du underbara grillrecept från Tina Nordström och Tove Nilsson, Elisabeth Johansson ger inspiration för sylt och saft, och vill du svalka strupen i värmen har vi en mängd härliga dryckestips.

Ha en underbar sommar!

Tove Oskarsson Henckel

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök