Listornas förbannelse

7. juli 2015 05:47

Hur många år låg Noma etta på listan över 50 Best Restaurants? Jo, fyra. Under tiden har de fajtats med El Celler de Can Roca i Spanien och Osteria Francescana i Italien. Förra året satt jag i Guildhall i London när listan presenterades. Och ja, det var spännande – ett tag. När det framgick att Noma återtagit första platsen gick luften lite ur. Antiklimax. I år detsamma. Skulle Noma ligga kvar? Tydligen inte, nu är det El Celler de Can Rocas tur igen. Spännande? Nej, knappast

Det är som en Oscarsgala för restaurangbranschen. Jag har inte har varit på El Celler de Can Roca ännu men däremot på bland andra Noma, Osteria Francescana, Etxebarri, Mirazur, Aqua och Azurmendi. Och även förstås besökt de svenska krogarna på topplistan, Frantzén och Fäviken Magasinet. Alla lagar helt underbar mat, men vilken är bäst i världen? Det finns ställen som inte ens platsar på topp 100 där jag haft fantastiska upplevelser. Idén med 50 Best är att den ska visa på trender i branschen, men just nu känns listan väldigt trögrörlig.

Bland de internationella matätarna hittar vi olika grupperingar, och i skuggan av 50 Best-röstarna lurar ett annat gäng i vassen – ledda av Steve Plotnicki. Här finns de inflytelserika bloggarna. Ni kanske såg Steve i dokumentären Foodies. Hans mål är att skapa en lista där alla kan rösta, och där rösterna från den som besökt flest restauranger väger tyngst. Steve är amerikanen som gjort sig en hacka i musikbranschen, och på Opinionated About Dining-kroglistan väger just nu hans röster tyngst. De som pratar illa bakom ryggen på honom menar att han är ”en amerikan som vill köpa sig makt i matbranschen”. Jag träffade Steve, som du kan läsa om på sid 100, och anser att hans lista ännu har för få röstare för att riktigt kunna spela på den stora planen men att det finns en seriositet och ärlighet i idén. Vilken falang du än tillhör i matvärlden har alla ändå vissa saker gemensamt – kärleken till mat (och dryck), respekten för dem som lagar den, för råvaran och den ständiga nyfikenheten. De hör till de lyckligt lottade i världen som har möjlighet att njuta av något som inte är en självklarhet för alla. Och jag som arbetar i branschen tycker att ju mer som händer, desto intressantare är det.

Vare sig du väljer att gå på krogen eller laga mat hemma finns en hel del spännande att läsa om i det här numret, där vi riktar in oss på sommar och Sverige. Vi bjuder på galna glassrecept skapade av Elisabeth Johansson och fotade av Bengt O Pettersson. Joakim Lundblad har varit ute och fiskat abborre, och på Gotland har ett gäng Göteborgskockar bjudit till kalas. Vi hälsar också på hos två sommaröppna krogoaser, nämligen Oaxen Krog på Djurgården i Stockholm och PM & Vänner i Växjö, samt listar ytterligare 25 toppställen att besöka i sommar.

Må gott så ses vi i köket.

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök