MED ELLER UTAN PROMILLE

4. oktober 2011 22:35

Fyllig äppelmust, spännande läskeblask, pigga fruktdrinkar … Mums, säger jag. Det har blivit allt enklare att leva livet utan alkohol, och jag är en stark anhängare till detta. En vinexpert som jag känner brukar alltid ta en vit månad efter nyår. Det känns viktigt för honom och han är stolt över att göra det. Själv skulle jag aldrig klara av att bestämma en sådan sak. Jag försöker att leva ett liv utan principer och älskar möjligheten att kunna välja. På senare år har jag allt oftare velat gå på fest helt alkoholfri. Det kan bero på att jag vill känna mig fräsch morgonen efter, har tagit bilen eller helt enkelt inte är sugen. Att byta ut vin och champagne mot cola och mineralvatten med citron känns faktiskt inte särskilt festligt. Jag skulle vilja kalla mig själv för periodare. Om min goda vän vinexperten har en vit januarimånad, brukar jag se sommaren som en tid då jag försöker att leva hälsosamt. Visst älskar jag att äta gott, men jag vill också passa på att samla energi – och det gör jag bäst med så litet alkoholintag som möjligt.

Under en längre tid har jag med glädje beställt alkoholfria fruktdrinkar, dekorerade med ett gulligt paraply på toppen. De har varit perfekta för hela familjen, både stora och små. Och i somras reste vi runt i Skåne och upptäckte äppelmusten. Vi tog en sväng förbi Kullamust i Mjöhult och handlade lådvis. Sedan gick färden vidare till Harplinge Kyrkby och Carlslunds Trädgård. Där botaniserade vi bland must på Ingrid Marie, Cox Orange och Belle de Boskoop. Med bilen fylld av klirrande flaskor bar det av hemåt. Även krogar har blivit duktiga på att presentera alkoholfria alternativ på menyn. På sidan 118 kan du läsa Lars Collins artikel om de allt populärare dryckerna.

Det ena förtar dock inte det andra. I våras reste vi till Sydafrika och åkte runt bland vingårdarna i Kapprovinsen. Det var en underbar upplevelse. Ett landskap där vinrankorna står i rad, vinhus med vinmakare som brinner för sitt jobb och där besökarna har möjligheten att kunna prova viner med utsikt över vingården ger en speciell känsla. Hemkommen därifrån hade jag några veckor när jag bara ville dricka vin. Sydafrikanska viner är populära i Sverige, och därför har vi gjort en riktigt maffig special där vi bland annat har provat oss genom hela 91 olika sorter från landet på Afrikas sydspets. Sommaren har övergått till höst, och i matväg har några av våra absolut bästa råvaror sin höjdpunkt – nämligen vilt och hummer. Vi satsar på ett extra tjockt nummer med mängder av underbara rätter, skapade av några riktigt proffsiga kockar. Vi har bland annat Elisabeth Johanssons päronrecept, Tina Nordströms 80-talsrevival, Marcus Samuelssons spännande möte med hockeyproffset Henrik Lundqvist, Carina Brydlings vilträtter och Jonas Espefors hummerfrossa. Dessutom funderar Jens Linder på köttets frestelser.

Njut av hösten så ses vi i köket!

Tove Oskarsson Henckel

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök