MIN SYN PÅ MAT

14. april 2011 00:24

Har gått från att i yngre dagar önska mig mätt på ett piller till att inse att mat ger livet en annan dimension. Att laga mat har gått från ett nödvändigt ont till att bli något som verkligen lyser upp tillvaron – numera älskar jag att lära mig fler tillagningsmetoder, och jag blir hela tiden nyfiken på att testa nya rätter. Men på ett område har min utveckling i köket stått stilla. Det handlar om fritering.

För ungefär tio år sedan gick jag igång på det där med fritering. Allt skulle hamna i min nyinköpta fritös. Jag drömde om hemgjorda pommes frites, knapriga chips och klassikern, friterad camembert. Men fritösen var för klumpig och blev alldeles för kladdig, så det tog inte lång tid innan den glömdes bort på en hylla i köket. Så småningom slutade den sitt liv i en återvinningscontainer. Så under många år har det inte friterats i mitt kök … förrän nu. På redaktionen pratar vi mat hela tiden, och nyligen har mycket handlat om just fritering. Kollegornas beskrivningar av frasiga tempuraräkor och heta lökringar, för att inte tala om några av recepten i tidningen –  sockrade munkar, friterade calamares eller förra numrets Californian Crazy Boy Rolls har fått mig på nya tankar. Friteringen och jag ska bli vänner. Basta. Kanske köper jag en ny, mer praktisk fritös, eller så får den tjockbottnade grytan duga, men hur som helst kan mina middagsgäster under året räkna med rena rama friteringsfestivalen. För när jag väl har börjat laga något kul kan jag inte sluta. Kanske får familjen vara försökskaniner åt mina trevande första försök, men vem säger nej till hemgjorda fish’n chips, även om de inte blir perfekta första gången?

Ett annat kärt samtalsämne på redaktionen är den ultimata hemgjorda pizzan. Vissa har baksten i ugnen, andra gillar en deg med surdeg och fullkorn. Att göra sin egen pizza och kunna välja vilka råvaror som ska ligga på – det är en fantastisk lyx! Recept på rustik pizza och andra italienska specialiteter som Pasta vongole, krämiga varianter på risotto och doftande tryffelgnocchi hittar du i vår stora Italienspecial i detta nummer.

Dessutom bjuder Tom Sjöstedt på spännande äggrecept, vi hälsar på hos kocken Ulrika Bengtsson i New York och så testar Tina Nordström två smaker som hon aldrig egentligen tyckt om tillsammans, choklad och apelsin. Kommer hon att lyckas? Resultatet ser du på sidan 41.

Vi ses i köket!

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök