Överdriven Listhets?

5. april 2016 05:49

Varför har Geraniumre stjärnor i Guide Michelin och Noma bara två? Noma har ju rankats som världens bästa restaurang flera år i rad av S Pellegrino World's 50 Best Restaurants. Hur kan Esperanto ligga etta på White Guides lista över Internationell mästarklass, medan Restaurant Frantzén ligger trea? Restaurant Frantzén är ju mycket högre rankad av både 50 Best och Guide Michelin. Och hur kan DN:s Gulddrake utse Omakase Köttslöjd till Stockholms bästa restaurang i lyxklassen, före både Restaurant Frantzén och Esperanto? Ja, frågorna är många och listorna outgrundliga. En sak kan vi alla vara överens om: att smaken är som baken delad. Någon sade till mig en gång att det finns en universell smak för vad som är gott, och jag är benägen att hålla med. Men vad som är godast – det är en fråga absolut ingen kan svara på. Det är okej att tycka olika!

Jag håller med alla dem som säger att det är bra med listor och priser. De för utvecklingen i branschen framåt, och alla är i behov av att få beröm och bekräftelse; ett slags bevis på att det du gör uppskattas. Men hallå, just nu känns det som om varenda lista ska släppas under årets första halvår. Inte nog med det - dessutom har vi OAD, Årets kock, Bocuse d'Or, Sveriges kock- och konditorlandslag. Och slutligen, Sveriges mästerkockar på TV4. Listan kan förstås göras ännu längre. När det gäller matlagning inför publik har intresset aldrig varit större. Vad är det då som lockar? Kanske är det längtan efter den genuina matlagningen. Att laga mat från grunden med äkta, hederliga råvaror. Jag är själv där. Jag fullkomligt älskar att följa Mästerkockarnas resa, jag går på krogen så fort jag har tid och råd, jag bakar mer än gärna den ena tårtan efter den andra och sätter matbröd på jäsning. När världen snurrar allt fortare behöver jag något som stillar mitt sinne. Jag kan ägna en hel helg åt matlagning; att planera, handla, laga, bjuda familjen och njuta.

För några veckor sedan träffade jag Michael Pollan, författare och professor i journalistik, under Berlins filmfestival. Han var där för att göra pr för filmatiseringen av boken Cooked, som just nu visas på Netflix. Vi pratade mycket om varför intresset för mat ständigt växer och att vi längtar tillbaka till det vi förlorat i och med matproduktionens industrialisering. Mer om hans kloka åsikter kan du läsa på s 112. Michael Pollan kommer för övrigt till EAT 2016, som hålls i Sverige i juni.

Det här numret ägnas åt bland annat Olle T Cellton, som pratar om just Michelinstjärnor och priser. Annars handlar mycket om USA och Sydamerika. Kocken Geeta Bansal guidar oss till några av San Franciscos mest spännande ställen, med allt från caféer, barer och lite enklare restauranger till exklusiva fine dining-ställen.

i åker också ut på den amerikanska landsbygden och besöker Catskills, som ligger ett par timmars bilfärd från New York. Catskills har under de senaste åren blivit lite av ett matmecka med närodlat och ekologiskt som ledord. Vinresorna går till Chile och Argentina, två grannländer som ligger vägg i vägg men vars vinkulturer är vitt skilda. Argentina har haft en levande vinkultur i flera hundra år, medan Chile är ett av världens yngsta vinländer, där sökandet efter kreativitet och kvalitet är påtagligt och där hela 70 procent av produktionen går på export.

I det här numret bjuder dessutom Tove Nilsson på spännande recept med kryddor som gemensam nämnare – och så hälsar vi på hos Ekstedts relativt nye kökschef, unga stjärnskottet Rod Perez.

Må gott så ses vi i köket!

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök