SNACKA OM PRETENTIÖST!

1. juni 2011 00:38

Det var en av tankarna som for igenom huvudet när jag steg in i min blivande makes lägenhet för drygt tio år sedan. På bordet låg högar av färsk vitlök, som han hade plockat hos sin mamma på landet. Min nya förälskelse pratade varmt om att handla ekologiskt och närodlat, ja helst skulle vi försöka odla själva. Äh, fnyste jag lite åt honom i smyg. När man är nyförälskad svävar man på rosa moln och tycker att allt den andra gör är helt underbart. I alla fall så låtsas man det. Nu är det så att min mans envisa kamp för ekologisk och närodlad mat har tagit sig in i min hjärna. Det tog nämligen inte lång tid förrän jag var helt såld. Mycket handlar om miljö, men det finns andra viktiga aspekter som hälsa och smak. Jo, grönsakerna smakar mycket mer, ägget är godare och förhoppningsvis mår kroppen bättre.

Nu har ekologiska grönsaker dessutom tagit sin in i fine dining-rummet. Bonden är kockens närmaste partner, och i våras fick Sverige celebert besök av Alain Passard, som tog emot priset Global Gastronomy Award på årets White Guidegala. I Alains hyllade kök lagas nästan enbart vegetarisk mat. Han äger en gård utanför Paris, och där plöjs markerna med häst som draghjälp. Grönsakerna odlas ekologiskt och blir till fantastiska underverk i hans restaurang L’Arpège i Paris. En krog med tre Michelinstjärnor och 19:e placering på World Top 50 best restaurants. Samtidigt som vi går tillbaka till våra rötter, där vi odlar och lagar som förr i tiden, är diskussionen om detta komplex. Har ekologisk mat blivit en statussymbol? Vem har råd och vem har inte? Ekologisk mat är lika mycket politik som smaker och hälsa.

Vad gäller närodlat är det en helt annan sak. Vem som helst kan faktiskt odla lite krasse eller njuta av färska kryddor på köksbordet. För några dagar sedan var jag på handelsträdgården för att köpa grönsaksfrön. Där insåg jag hur billigt det är att odla själv, och jag har nu satt flera rader morötter och rädisor till priset av 40 kronor. Vis av erfarenhet vet jag dock att det inte räcker att bara sätta ner fröna i marken. De kräver omvårdnad, vatten och kärlek för att växa sig stora och saftiga. Förra året planterade jag, och barnen åt upp alltihop. För de tyckte att det var så gott!

I det här numret hyllar vi det ekologiska och närodlade. På tal om Alain Passard har vår creative Henrik Francke träffat hans adept Sven Chartier på krogen Saturne i Paris. Läs om Svens spännande resa på s 92. Vi har dessutom inspirerats av en av Sveriges mest omtyckta ekokockar, Carina Brydling. Hon lever som hon lär och äter bara ekologiskt, punkt slut. För över hundra år sedan skapade kokerskan på Häckeberga slott en receptsamling. Vi har tagit en titt i den, låtit dagens kökschef Tomas inspireras, för att skapa recept i förra sekelskiftets anda. Vi kan också bjuda på massor av härlig matinspiration för familjefesten, tårtfrossan och lakritskalaset. Årets kock 2011 Tomas Diederichsen bjuder på en riktigt lyxig brunch, som jag bara längtar efter, och Tina Nordström tar med oss till glassens underbara värld. Dessutom serverar vi Sveriges absolut största test av ekologiska viner.

Vi ses i köket!

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök