STJÄRNKROG FÖR BARN

5. november 2012 08:07

Mat och barn är ett spännande ämne som också är vansinnigt irriterande. Det börjar redan när de är små med något slags märklig oro över att ens barn inte äter ordentligt och tillräckligt varierat. På något sätt trugar vi ständigt barnen att äta upp. Sedan kommer nästa fas där alla familjer har olika rutiner kring mat, rutiner som alltid är väldigt viktiga. För att inte tala om sockerdiskussionen. Några får inte äta medan andra får äta hur mycket som helst. Slutligen är det barnen själva som sätter upp olika regler och rynkar på näsan åt än det ena, än det andra. Själv har jag en annan fix idé. Jag vill att mina barn ska äta allt och ständigt prova nytt (det gör de förstås inte alltid). Det som ger mig mest glädje är när de äter något lite udda och exklusivt som ostron eller pilgrimsmusslor. När minstingen var åtta år tog vi med henne till Gripsholms Värdshus i Mariefred. Det var trettonhelg och temat var just ostronprovning och ett menypaket. Kökschefen kom ut och pratade med henne om vad hon ville äta, och de kom överens om att hon skulle få samtliga rätter men i något mindre form. Jag minns hur mäkta stolt jag var över min dotter, som åt allt med god aptit. Till och med kocken var imponerad.

Att ta medbarn på riktiga finrestauranger är dock en helt annan sak. Här gäller det att barnet inte bara ska äta maten utan också uppföra sig. Sedan är det svårt att tro att min numera 10-åring glatt skulle stoppa i sig 18 rätter på Frantzén/Lindeberg. Får man egentligen ta med sig barn på stjärnkrog? För att sondera terrängen ringde jag upp Jon Lacotte, restaurangchef, på Frantzén/Lindeberg.
– Det beror helt och hållet på barnet. Vi har haft en sexåring som ätit hela menyn och en tolvåring som inte ville. De barn som kommer hit har ofta varit på en finare krog tidigare. Det som kan bli svårt är att en sittning tar drygt fyra timmar, och det kan bli långtråkigt för barnet, säger Jon och fortsätter:
– Många har planerat sitt besök hos oss länge, och då är upplevelsen viktig. Alla beteenden som stör är ett problem, vare sig det är små eller stora som är orsaken.
På Frantzén/Lindeberg finns det möjlighet att ta med barn och till och med göra en mindre meny, likaså på Matsalen hos Mathias Dahlgren. Alla ställen jag har pratat med har varit tillmötesgående vad gäller barn men inte alltid att korta ner menyn eller göra någon special. Efter en rundringning bland finkrogar i Sverige känner jag mig fortfarande ambivalent och inser att jag måste fundera lite extra. Jag är nog inte mogen att ta med dottern på finkrog – ännu.

En restaurang som jag däremot gärna tar med mig hela familjen till är Boqueria i Stockholm. Där kan man beställa många smårätter som serveras i en strid ström. Barnen kan äta det de tycker om, och om något är extra gott kan man alltid beställa en tallrik till. Notan stannar dessutom på ett överkomligt pris. Boqueria kan du läsa om på s 25 . Det här numret är annars tillägnat viltets underbara smaker. Vi har KC Wallberg, som guidar dig bland udda styckningsdetaljer, och Lisa Lemke, som skapat spännande rätter på temat. Dessutom har Tove Nilsson tagit sig till ostens fantastiska värld, Tina njuter av mozzarellan och Alf Tumble funderar över ölhantverk. Missa heller inte årets gourmeter, som vi anser har tillfört mat-Sverige en extra dimension under året som gått.

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök