Söta viner & tequilarace

8. juni 2012 00:05

Im never gonna dance again, guilty feet have got no rhythm … Musiken strömmar ut ur högtalarna i bilen. Jag höjer volymen och sjunger med. Jag vet att jag är patetisk men kan inte låta bli. Det är sådana här stunder, när man sitter ensam på väg till jobbet, som faktiskt är helt underbara.

Det är något visst med gamla 80- och 90-talshits. De får mig att minnas mina övre tonår. Den glädje, pinsamhet och nyfikenhet som bara fanns där och då. Funderar på om man har lika starka minnen vad gäller mat och dryck, och börjar med ens känna mig lite tveksam.

Jag vill ju helst förtränga det där söta vinet som man drack bakom en buske utanför skoldansen vid Motala Folkets Park, och det där tequilaracet på restaurang Kometen i Göteborg i början av 90-talet. Jag vill inte heller minnas snabbnudlarna som jag levde på under min tid som bussreseledare eller ärtsoppan som var min ständiga följeslagare under studietiden i Göteborg.

I filmen Råttatouille serveras den elake matrecensenten en rätt med smaker som tar honom tillbaka till barndomen. Till dofterna av mammas mat. Funderar över detta och inser att jag faktiskt inte har några sådana minnen. Skulle möjligtvis vara ättiksinlagd gurka, som får mig att tänka på min mormor.

En svårighet, har jag märkt på vissa restauranger, är att hitta en favorit att komma tillbaka till. Du kan gå till en restaurang och äta en riktigt god måltid. Två veckor senare har de bytt meny och den finns inte kvar. Sedan har vi de restauranger som inte har någon meny alls och som byter efter råvarutillgång.

Juni och december är lite de tider på året då minnena kommer till en. Det är högtidernas tid med studentkalas, midsommarfest och grillpartyn. Salt sill med färskpotatis och en klick smör – enkelt och ändå så gott. Rabarberpaj med vaniljsås – sött och syrligt i en underbar kombination. Jordgubbar med grädde – en riktig höjdare. Det festliga bubblet med frukter och bär i … När jag tänker på försommaren och alla dess smaker kommer plötsligt minnena. Jodå, de är lika starka som George Michaels ”Careless whisper” från 1984.

Det här numret går i festernas tecken. Äntligen är primörerna mogna med alla sina goda fräscha smaker. Matkreatören Tove Nilsson bjuder på nyskördade sådana, och kocken Elisabeth Johansson tar oss till en välsmakande sommarmeny. Vi följer med Carina Brydling till hennes favoritställe i Ethelhem på Gotland, där det vankas en härlig familjefest. Du får heller inte missa bilagan som medföljer den här tidningen. Där har vi tagit sikte på Sydamerika. Spana in årets mest färgsprakande buffé och 98 provade rödviner från Chile och Argentina.

Må gott så ses vi i köket!

Tove Oskarsson Henckel

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök