VAD ÄR HEMLIGHETEN BAKOM EN LYCKAD FEST?

11. maj 2011 18:29

Vad är hemligheten bakom en lyckad fest? Fråga mig, jag vet. Precis som man säger att vägen till mannen går via hans mage, går hemligheten till en lyckad fest via maten. När jag var ung handlade en fest om två saker. Det var förfesten med öl, vin, sprit, chips och ostbågar. Sedan kom efterfesten med rester av det som blivit över från förfesten samt eventuellt snabbnudlar.

Nu har groggdrinkarna ersatts av cocktails och nudlarna bytts mot hemgjord sushi, men att ordna fest är fortfarande lika kul.

Under många år har vi ambitiösa hemmamatlagare tittat på hur restaurangerna gjort och försökt härma krogens middagar på våra egna köksbord. Ibland gick det bra, men lika ofta blev det pannkaka när man både försökte servera en avancerad trerättersmeny och samtidigt vara en lugn och charmerande värd. Intressant just nu är att det är krogarna som börjat snegla på oss hemmafestare i stället för tvärtom. Många restauranger vill bort från det formella och skapa upplevelser som betonar den sociala upplevelsen av måltiden och inte bara den gastronomiska sidan. Social dining kallar vissa trenden för: Gästerna uppmanas att dela mat med varandra och rätterna kan serveras på fat istället för portionsupplagt. Det som kallas communal tables (långbord på ren svenska) är också ett sätt att bryta upp den traditionella finmiddagen, för en stökigare och mysigare känsla. Det behöver inte vara svårt att ordna en lyckad fest. När jag träffade min man skulle han fylla 30. Vi gick till affären och köpte en massa roliga fiskar. På dessa lagade vi sedan en improviserad fisksoppa med hembakat bröd. Vi öppnade en 10-litersflaska rödvin och bjöd in till kalas. Det blev otroligt lyckat och vi kan fortfarande prata om den där soppan, som var så god. Men egentligen är det den otvungna glädjen vi minns.

För några år sedan var det dags för mig att ställa till med 40-årskalas. Det första jag gjorde var att planera menyn. Jag fick hjälp av en duktig kockkompis, som lagade filippinsk mat, och sedan förberedde jag egen sushi. Efteråt pratar alla om maten, men jag tror att anledningen till att stämningen blev så bra var att jag själv hade tid att mingla runt, och inte stod och svettades i köket hela kvällen. Och självklart den stora isfyllda lådan med massor av öl …

Om du tänker dig att laga en lite mer avancerad middag, varför inte bjuda in dina gäster lite tidigare, och så kan ni laga maten tillsammans? Jag vet inget bättre än att som gäst få stå med ett glas vin och röra i en risotto, skvallrandes med bästa väninnan. Det här numret av Gourmet har vi fyllt med fantastiska recept för den perfekta festen. Vi bjuder på primörer av Malin Söderström på Moderna Museet, canapéer från Skebo Herrgård, Christian Hellberg samlar till grillparty och så har kocken Elisabeth Johansson inspirerats av raw food. Dessutom får du härliga drinkidéer och så har vi låtit några av Sveriges bästa sommelierer tipsa om sina festfavoriter. När du tröttnat på festen och återgår till vardagen delar Tina med sig av familjen Nordströms bästa vardagsmat.

Vi ses i köket!

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök