Vardagslyx

1. december 2015 05:40

Sjöborre, torsktunga, kobebiff … Nej, det handlar inte om ingredienserna på någon finkrog utan om delikatessdisken på ICA i Värtan en vanlig fredag. Jag älskar verkligen sjöborrar. Ända sedan jag besökte Roderick Sloan, sjöborredykaren i Norge, för ett par år sedan är jag ständigt på jakt efter nya kickar av det där urtidsdjuret med sina stickiga taggar och sitt söta, krämiga innanmäte. Förra året hörde jag ryktet om att det såldes sjöborrar i mataffären. Jag gick förstås dit och fick svaret: ”Vi hade dem här, men ingen köpte så vi slängde dem allihop.” Varje vecka gick jag tillbaka och frågade om de möjligtvis tagit in nya, men svaret var alltid nej. Ett år senare hände det. Jag såg plötsligt små svarta taggar sticka upp ur isen i fiskdisken. Där låg de, sjöborrar från Island. Yihaa! Jag insåg att här gäller det att vara på hugget. Köpte två och gick förväntansfullt hem. Klippte upp dem och där låg rommen, vackert orangefärgad. Tyvärr var den andra borren inte lika fräsch, även om smaken var helt okej. Skam dock den som ger sig. Nästa helg gjorde jag om samma procedur. Den här gången blev det bingo. Smaken var underbar, umamirik med förföriskt sötma. Det kändes extremt lyxigt att kunna unna mig en hel sjöborre bara så där rätt upp och ner – till ett glas champagne, förstås.

Det här är en hyllning till alla er i detaljhandeln som vågar ta in nya ingredienser, som hänger med i mattrender och ligger i framkant. I just den här ICA-butiken köpte jag också min första kobebiff. Det var precis efter att Japan börjat exportera sitt välkända kött. För oss konsumenter gäller det att hänga på. Att uppmuntra handlarna till att fortsätta ta in lite udda, nya produkter. Det var därför jag gick tillbaka till affären på söndagen efter min sjöborrefrossa och köpte upp resterande.

För dig som undrar hur man öppnar sjöborrar vill jag berätta att det faktiskt är mycket enklare än att öppna ett ostron. Du vänder den bara upp och ner så den lilla munnen ligger uppåt, klipper ett stort lock med en sax, tar upp locket och där inne hittar du de senapsgula eller klart orangefärgade romsäckarna. Ta upp dem med en sked och skölj rommen ren i kallt vatten. Använd sunt förnuft för att ta reda på om de är ätbara eller inte. Du kan också lätt kontrollera att de lever genom att studera deras taggar eller försiktigt röra dem vid munnen. Sjöborre är en känslig råvara, precis som ostron, och bör ätas direkt efter inköp.

Vintern är bästa tiden för allt det goda som kommer ur våra kalla nordiska vatten. I det här numret har vi förstås spanat in det mesta som hör säsongens fester till. På sid 58 har Anna Billing gjort en djupdykning i fiskrommens förlovade värld, med exempelvis löjrom från Kalix, laxrom från Älvdalen och kaviar från störarna i finska Varkaus. Anders Melldén ger bästa champagnetipsen för alla tillfällen på sid 98, och glöm för all del inte det söta vinet, som passar perfekt att njuta under årets kalla årstid. Henrik Francke har tagit sig till Fäviken Magasinet i Järpen för att ta del av en av våra mest uppskattade krögare, Magnus Nilsson, och Lars Collin spanar in en krog i vardande – Agrikultur med Filip Fastén och Joel Åhlin som öppnar i dagarna. Själv har jag besökt Sydafrika. Vi träffar Margot Janse, som basar över köket på fine dining-krogen The Tasting Room i Franschhoek men som också lagar mat till över 1 100 skolbarn. Visst är Sydafrika ett land som präglas av konflikter och rasism, men här finns också engagerade människor som ger hopp och framtidstro.

God jul och Gott Nytt 2016!

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök